Schrijven

Op 7 april 2024 werd mijn eerste roman 'Blauwblomme' , uitgegeven door Uitgeverij Elikser uit Leeuwarden, gepresenteerd in het Schathoes van de Borg Verhildersum in Leens.                           

Het boek is te koop bij de boekhandels en diverse webshops.                                                            

Prijs 22,50- ISBN: 978 94 6365 630 6

       Korte inhoud:

'In het Hoge Noorden werd ze geboren, Tebien Brian. Op een grijze novemberdag in 1899, in een dorp niet ver van de zee. Op een tijdstip ergens tussen eb en vloed. In het weidse Groningerland.
Haar kleindochter Binie was geboeid door het leven van haar grootmoeder, waar ze maar zo weinig van af wist. Ook haar eigen moeder, die diep in de negentig werd, sprak er niet vaak over.

Binie Bos dook in archieven en liet zich verrassen en verbazen door wat er op haar pad kwam. Ze hoopte een antwoord te vinden op de meest prangende vraag: wie hij eigenlijk was, die mysterieuze man uit het zuiden.          Waarom was hij destijds tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Groningse Leens?

Wat betekenden hij en haar oma voor elkaar? Zou ze al zoekende achter de waarheid komen?
Een fascinerende en aansprekende zoektocht'.

                                                                       

 

 

Van archiefkast tot roman, Binie Bos schreef een boek over haar oma en 'mysterieuze' opa

                                        (RTV Drenthe - Cassata 4 mei 2024)

                                        

Binie Bos (73) schreef een roman over haar oma

                                                   ( foto: Margriet Benak )

Tien jaar geleden, in 2014, dook Binie Bos (73) uit Eelde voor het eerst de archieven in. Dat deed ze voor de zoektocht naar haar 'mysterieuze' opa. Een zoektocht die vervolgens geleid heeft tot de roman 'Blauwblomme' waarin het leven van haar grootmoeder Tebien Brian centraal staat.

Haar opa was een Belgische soldaat die in de Eerste Wereldoorlog met zijn manschappen na de val van Antwerpen naar Nederland vluchtte. Hij belandde via Kamp Zeist in het Noord-Groningse Leens waar hij als vlaswerker aan de slag kon. Daar liep hij Tebien tegen het lijf en al snel sloeg de vonk over.

Vlasbloem

De titel van het boek Blauwblomme komt van de vlasbloem. Die lichtblauwe bloem bloeit maar een enkele dag per jaar. De roman is het eerste boek van Bos. Een debuut op betrekkelijk hoge leeftijd.

Bos hoopte haar boek eerder uit te kunnen brengen. "In 2019 zou ik een uitgever zoeken, maar toen kwam de coronacrisis en dat is geen tijd om met een boek de markt op te gaan. Ik vind dat je een debuutroman in de winkel moet kunnen oppakken. Toen lag het stil, dat was niet verkeerd en toen ben ik gaan herlezen en heb ik nog weer dingen veranderd. Ik kon me door corona heel goed verplaatsen in de periode van de Spaanse griep. Dat heb ik nog toegevoegd", zegt de debutante.
                                           ( Tekst: Margriet Benak )

 

Benieuwd naar het verhaal achter Blauwblomme, ga dan naar onderstaande link van het radioprogramma Cassata  van zaterdag 4 mei 2024 .
                                                 Presentatrice van Cassata: Margriet Benak 
 
                                Hebban Spots | Hebban.nl
  Boekrecensent Kim Coenes schreef op Hebban o.a. het volgende over Blauwblomme:

 

        'Het is een bijzondere historische roman die gebaseerd is op historische feiten en waarmee Binie Bos het leven van haar oma en haar grote liefde op papier weet te zetten. Het is direct voelbaar dat Binie Bos uitvoerig onderzoek gedaan heeft naar haar familie, maar ook naar het tijdsbeeld waarin haar grootmoeder Tebien opgroeide.
Binie Bos heeft een levendige en meeslepende schrijfstijl en weet de situatie, leefomgeving en gebeurtenissen beeldend te beschrijven, waardoor je mee kan gaan in het verhaal.

       Het verhaal is geschreven door de ogen van Tebien, haar grootmoeder. Ze weet haar grootmoeder, maar ook haar vader, broers en zussen, beste vriendin en later ook haar grote liefde, realistisch en met veel gevoel en emotie neer te zetten.

      Het is een vrij onstuimige tijd waarin Tebien opgroeit, waarbij er grote armoede heerst en voor een vrouw nog weinig kansen zijn. Toch is Tebien een zelfstandige, krachtige en optimistische vrouw. Al jong komt namelijk de moeder van Tebien te overlijden, waardoor Tebien de zorg van het huishouden en van haar broers, zussen en vader voor haar kiezen krijgt. Toch laat ze zich niet uit het veld slaan en weet ze naast haar taken, ook naar school te gaan en bij andere klusjes in de huishouding te doen. De wendingen en gebeurtenissen in het verhaal wisten me meermaals te verrassen en tot het einde wist Binie Bos je in spanning te houden, waarbij je aan het einde verlost wordt en je vragen worden beantwoord.
      Blauwblomme is een meeslepende en verrassende historische roman over Tebien, de grootmoeder van Binie Bos. Binie Bos heeft een beeldende, vlotte en levendige schrijfstijl en weet de personages realistisch en goed neer te zetten, daarbij weet ze ook de tijd en leefomstandigheden prachtig in beeld te brengen.'

 

'Hoe er stilaan hier en daar al een blauw oogje kwam ontluiken; en van langerhand meer, en eindelijk zoveel, tot er over 't oppervlak iets als een blauwigheid spekelde die in stofpoeier  over de gouddraden van het gele ploezewerk geblazen scheen.' 

Uit: De Vlaschaard van Stijn Streuvels, een Vlaamse schrijver  ( 1871-1969)