projecten - exposities 

                                                                          

OPEN ATELIERROUTE 6 EN 7 OKTOBER 2018

IN VRIES EN OUDEMOLEN

 Vries: Bonifatiuskerk en Café Onder de Linden
Oudemolen: terrein Staatsbosbeheer en Herberg de Fazant 

Deelnemende kunstenaars in Vries: Linda Keuris, Binie Bos-Harms, Peter Tholen, Maya Vermeulen, Nico Hans de Gier, Gerda Veldman, Jeichien Stapel, José Geertzen en Mathilde Leonore.
Deelnemende kunstenaars in Oudemolen: Janneke Gelling, Wim Peters, Klaas Bil, Eske Koetje, Paul van der Veur, Mirjam Kerstholt, Mare Sliedrecht, Gea Koopman, Anette Ebert-Westerhuis, Gregor Niedlich en Jit 

 

                                                  Museum De Buitenplaats - Eelde

Kunst aan de vaart

     Op 8 en 9 september vond in Assen de manifestatie Kunst aan de Vaart plaats. 

    Ik exposeerde  bij Parketmeester - Philips Parket  aan Vaart NZ 78 

                                               Meer informatie: https://kunstaandevaart.nl/

 

                                                  Baehler-Boermabank Eelde- Paterswolde

Ter gelegenheid van het  honderd-jarig bestaan van Ons Dorpshuis in Eelde ( 21 april 2015) ontwierp ik samen met leerlingen van AOC Terra uit Eelde een Social Sofa. Deze zgn. Baehler Boermabank staat bij de rotonde vlakbij het dorpshuis. De bank werd op 21 april 2015 onthuld door leerlingen van het AOC Terra uit Eelde

Scholenproject in Museum De Buitenplaats in Eelde                                   januari / februari 2018

                               (uitgangspunt: het werk van Erik Odijk )

 

 

                                                            Werk van de kinderen

                                                             Werk van de kinderen

 

                           Berend Botje Retour

In het kader van dit evenement heb ik met leerlingen van de basisschool Jong Laren uit Zuidlaren objecten gemaaktdie meegedragen werden tijdens de processie op 29 september 2017 door Zuidlaren als eerbetoon aan Berend Botje.

    ( zie ook:  http://www.dvhn.nl/extra/Berend-Botje-Drent-in-Tallinn-22295070.html

 

                                 Expositie Trillingen - Museum De Oude Wolden  Bellingwolde

                                                      ' t land is altijd anders maar toch gelijk '

                                               2 april t/m 20 augustus 2017

                                                                               

                                                  Thematentoonstelling van kunstenaarsgroep VANTYNAARLOO

Samen met curator Ingeborg Entrop onderzocht de kunstenaarsgroep VANTYNAARLOO het thema Trillingen. ‚Äč

Onze aardbol is continu in beweging. We zien dat niet direct, maar merken dat onder meer door de wisseling van dag en nacht, van eb en vloed, van de seizoenen. Ook op microschaal trilt onze omgeving er lustig op los. Die trillingen ervaren wij bijvoorbeeld als licht en kleur, of als geluid. En al die grote en kleine trillingen tezamen laten ook ons mensen niet onbewogen. Denk bijvoorbeeld aan wat een verstilde zonsopkomst, het eerste zwaluwgekwetter in de lente of de overdonderende kleurenpracht van herfstbomen met onze stemming kan doen...

Tijdens de expositie Trillingen ontrafelden 25 kunstenaars van de Kunstenaarsverenging VANTYNAARLO ieder op geheel eigen wijze de zichtbare èn onzichtbare bewegingen die ons dagelijks omringen.

Deelnemende kunstenaars waren: Anneliet van Beelen, Klaas Bil, Diek Boerman, Kitty Boon, Binie Bos-Harms, Anette Ebert-Westerhuis, José Geertzen, Janneke Gelling, Nico Hans de Gier, Linda Keuris, Mirjam Kerstholt, Eske Koetje,, Gea Koopman, Bernhard van Loon, Wim Peters, Tobi van Ringen, Jitske Rinsma, Mare Sliedrecht, Peter Tholen, Hieke Veenstra, Gerda Veldman, Maya Vermeulen, Lia Vriend, Hans van Wouwe en Leen van Wijngaarden.

                                            

 Geïnspireerd door het thema Trillingen heb ik een blokken-puzzel gemaakt met daarop een hert met jong, geschilderd in acryl, aangevuld met diverse foto';s van een steeds veranderend landschap. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van o.a. foto's van mijn maquette van een corso-ontwerp uit 2016.

   Met dank aan Foto Loek fotoservice uit Haren en de medewerkers van Hubo Zuidlaren voor hun inzet en vakmanschap  bij het 'realiseren' ervan !!                                   

                                                            

                                   EXPOSITIE IN GALERIE MOZAÏEK ZUIDLAREN

 

                                                          Afbeeldingsresultaat voor mozaiek zuidlaren

 

 ZESTIEN KUNSTENAARS VAN KUNSTENAARSVERENIGING VANTYNAARLO IN

              GALERIE MOZAÏEK

        Op zondag 11 december 2016 werd een tentoonstelling met werk van zestien kunstenaars van de kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO geopend door Miriam van Dijk, wethouder cultuur gemeente Tynaarlo in woon(zorg)complex Mozaiek aan de Ludinge 13 te Zuidlaren.

 

                           Project Wonderwaterwereld 2016

Over de expositie
Het ICO, Centrum voor Kunst & Cultuur en de kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO, hebben de handen ineen geslagen en een programma ontwikkeld voor kinderen van alle groepen 1 t/m 4 in de gemeente Tynaarlo.Met deze expositie werd het project afgesloten.
Zeven kunstenaars van VTNL hebben op 21 scholen uit de gemeente Tynaarlo gastworkshops gegeven aan leerlingen van de groepen 3 en 4. Deze gastlessen zijn bedoeld om de leerlingen bewust te maken van het belang van recycling. Alle kunstwerken zijn dan ook gemaakt van recyclebaar verpakkingsmateriaal: flessen, plastic zakken, bekers, doppen etc.
Onder leiding van de kunstenaars Kitty Boon, Anette Ebert-Westerhuis, Binie Bos, Eske Koetje, Gea Koopman, Janneke Gelling en Ryan Horstmann hebben de leerlingen hun eigen wonderwaterwereld gecreëerd. Zij laten met deze expositie zien hoe je van afvalmateriaal prachtige vissen en onderwaterplanten kunt maken.
Mediadocente Ester Kroezenga heeft de lessen verzorgt in de groepen 1 en 2. De leerlingen maakten hun eigen animatie met verschillende soorten vissen. In deze expositie zullen de filmpjes te zien zijn die zij hebben gemaakt.

Ik heb op de scholen De Zuid-Wester (Zuidlaren), Het Stroomdal (Zuidlaren) en De Schuthoek( Zuidlaarderveen) aan dit Wonderwaterwereld-project gewerkt.

De expositie was  te bekijken tijdens de openingstijden  van het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries van 7 april tot en met 16 juni 2016.

Daarna werd de expositie verplaatst naar het

Duurzaamheids Centrum Assen, 

Bosrand 2
9401 SL Assen.

 

Was te  zien daar tot medio september 2016
Het resultaat was een prachtige, vrolijke en kleurrijke expositie.

                                                             Project vrijheid 2015

                                   

Expositie in het Else van der Laanhuis in Eelde ( april 2015) n.a.v. workshops gegeven op verschillende scholen in Eelde, Paterswolde en Eelderwolde over het onderwerp: Vrijheid. Mijn lessen gaf ik op de o.b.s. Ter Borch en op de c.b.s. De Rietzanger.

De Culturele Raad Eelde en de historische vereniging Ol Eel uit Eelde organiseerden e.e.a.

 Dit schreef de Ter Borchschool over het project : 

                                     Kunst en vrijheid in de klas

Kunstenares Binie Bos is op 27 maart te gast geweest in de groepen 7. Haar broer Nico was 6 jaar toen Nederland werd bevrijd in de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding van zijn verhaal over de bevrijding in Eelde hebben de leerlingen uit beide groepen 7 samen een kunstwerk gemaakt: ' de trap naar de vrijheid’. Zaterdag 11 april werd dit werkstuk onthuld in het Else van der Laanhuis in Eelde. Merle en Suzan uit groep 7B waren bij de onthulling van het werkstuk dat te bekijken is in het Else van der Laanhuis.

 

 

                                              OPEN ATELIERROUTE 2013

                                     

De open atelierroute van de kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo was in 2013 op zaterdag 2 en zondag 3 november .Er kwamen ruim 50 mensen  in mijn atelier.

                                    

                                                         EXPOSITIE ICO ASSEN

Van 11 januari tot en met 2 maart 2013 exposeerde ik samen met twintig kunstenaars van de Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo in het ICO-gebouw , Zuidhaege 2 in Assen.

 

                                 Tentoonstelling: Tegenstelling in eenheid

Van 11 januari t/ m 2 maart 2013 toonden twintig kunstenaars van de kunstenaarsvereniging VANTYNAARLO een selectie uit hun werk. VANTYNAARLO is een vereniging voor professionele beeldende kunstenaars die werken in de gemeente Tynaarlo. De leden beoefenen elk hun verschillende beeldende disciplines. Als vereniging treden zij naar buiten d.m.v. tentoonstellingen, atelierroutes en projecten. Daarnaast draagt de vereniging bij aan gemeentelijke beleids-ontwikkeling op gebied van cultuur en zet zich in kunst laagdrempelig in de maatschappij te brengen. Deze afwisselende tentoonstelling werd op 11 januari om 17.00 uur geopend door Josien van Beek. Josien is cultuurcoach in de gemeente Tynaarlo en speelt in deze functie een belangrijke rol tussen instellingen als scholen & kunstenaars

 

DORP VOL VERHALEN 2012

 In het kader van de manifestatie "Dorp Vol Verhalen" deed ik in september 2012 mee aan de Historische Verhalenroute: bij het Scandinavisch Dorp in Eelderwolde, op de plek waar vroeger de Bad- en Zweminrichting "Het Paterswoldsche Meer" was. Als je naar mijn kunstwerk in het water keek dan…..waande je je met een beetje fantasie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Een vlag vol verbleekte beelden met misschien een verlangen naar dat oude zwembad met zijn steiger vol mensen in de badkleding van weleer. In het water waren  de contouren van badgasten te zien als verwijzing naar de zwemmers van toen.Veel mensen hebben in de maand september een kijkje genomen,  daar bij ( en in ) het Scandinavisch Dorp.

 Meer info: http://www.dorpvolverhalen.nl/projecten/historische-verhalenroute/ruttegat/

                                                                "Badgasten"

 

                                                                   "Badgasten en zwembadvlag"

Dorpskerk Eelde

De expositie in de Dorpskerk in Eelde, samen met Grietje van der Broek, is rond Hemelvaart en Pinksteren 2010 goed bezocht. Ruim vijfhonderd mensen kwamen een kijkje nemen in de kerk. 

Zie ook: www.feestvandegeest.nl

Plaggen

De Kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo exposeerde van 1 oktober t/m 17 december 2010 in het gemeentehuis in Vries. Thema van de expositie was:Plaggen.In de hal hing een groot weefwerk dat onder mijn leiding in samenwerking met collega-kunstenaars tot stand gekomen is. Op basisschool Schuilingsoord heb ik een aantal kunstlessen verzorgd over het natuurgebied Friescheveen in Paterswolde. Restanten van aldaar gevonden scherven werden in het weefwerk "verwerkt".

                                            Exposities algemeen

  Vanaf de jaren 90 heb ik regelmatig exposities  in Nederland en in Denemarken, o.a:

- Køge-Sjaelland –DK 2004
- Galerie Farm of Art,  Granslev-DK 2004
- Galerie Lemferdinge, Paterswolde-maart  2007
- Scandinavisch Dorp, Eelderwolde-najaar 2007

- Scandinavisch Dorp, Eelderwolde- winter 2009 - voorjaar 2010

- Dorpskerk Eelde- Feest van de geest - mei 2010

- Eelderwolde- Dorp vol verhalen, 25 augustus- 27september 2012

- Else van der Laanhuis Eelde april 2015